Темата за атомната енергия набра популярност в Европа покрай регламента за Таксономията на Европейския съюз, предназначена за насочване на частните инвестиции към дейностите, които са нужни за постигане на климатична неутралност. Разгорещеният дебат показа колко разединена е Европа по въпроса за ядрената енергия, а руската инвазия в Украйна и ударите по електроцентралата в Запорожие допълнително усложниха конфликта.

В статията ще откриете отговорите на някои от най-основните, но и важни въпроси, обвързани със същността на атомната енергия и нейната употреба в Европа.

В резултат на войната в Украйна се наблюдава по-критично отношение на обществото към НАТО. Много хора вярват, че военният конфликт е предизвикан от обкръжението на Русия от НАТО в следствие на геополитически интереси от страна на САЩ.

Към днешна дата изглежда сякаш България се нуждае от членство в НАТО, тъй като няма капацитета и ресурсите самостоятелно да отбранява границите си и да опазва сигурността на гражданите.

Какво всъщност е НАТО?

Организацията на Северноатлантическия договор (от англ. НАТО) е сдружение между 30 суверенни държави от Северна Америка и Европа. 

Създаден по времето на Студената война, НАТО е пакт за колективната защита на страните членки в случай на нападение от друга държава. Целта на НАТО е да гарантира свободата и сигурността на своите държави-членки чрез политически и военни средства.

Политически средства: НАТО насърчава демократичните ценности и позволява на членовете си да си сътрудничат по въпросите на отбраната и сигурността и да изградят доверие помежду си.

Военни средства: НАТО се ангажира с мирното разрешаване на спорове. Ако дипломатическите усилия не успеят, НАТО разполага с военна сила да предприеме операции по управлението на кризи.

Съветът на НАТО се намира в Брюксел и неговите функции са борбата с тероризма, да подпомага страните с разпаднала се държавност и да се справя с други заплахи за сигурност като оръжия за масово унищожение.
Всяко едно решение, разглеждано от Съветът на НАТО, се взима с консенсус от всички членки, т.е. с абсолютно съгласие.

България се присъединява в НАТО през 2004-та година след 14-годишна подготовка. През юли 2022 г. членкит в НАТО подписаха протоколите за приемане на Швеция и Финландия, което ще увеличи страните членки до 32.

Останалте 30 членки на НАТО са (по азбучен ред): Албания, Бегия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Обединено кралство, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Северна Македония, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия.

Източник: BBC

За или против: Членство в НАТО

Ползите от членство в НАТО:

  • НАТО подпомага мирното разрешаване на конфликт между държавите членкии насърчава диалога и сътрудничество, което е жизненоважно за мирните международни отношения.

  • Сигурността на хората в страната е осигурена от принципът за колективна отбрана – нападението срещу една или няколко от държавите-членки се счита за атака срещу всички. 

  • Членството в НАТО намалява държавните разходи за поддържане на армия и военна техника. Това са данъци, спестени от джоба на данъкоплатеца.

  • Друга икономическа полза е по-добрият инвестиционен климат и повишено доверие между страните-членки.

Негативни страни на членство в НАТО:

  • Има опасност от въвличане във война заради принципа на колективна отбрана. Досега той е бил активиран веднъж – в отговор на терористичните атаки  в САЩ на 11 септември 2001 г. Тогава България изпраща военни в Ирак и Афганистан като ангажимент към системата за колективна сигурност. 

  • Комфортът на колективната отбрана, обаче, пречи на държавите-членки да изградят силна армия, с която да защитават териториалната си цялост без да им бъдат наложени санкции.

  • Държавите трябва да се съобразяват с интересите на останалите членки, което развива и известна зависимост.

НАТО, обаче, далеч не е единствената организация или пакт, които да целят мирните взаимоотношение между отделните държави. Повече по темата за други договори за колективна сигурност и военна защита може да намерите тук.

“За да опазим демокрацията в дигиталната ера, са необходими достатъчно хора, на които да им пука и които да са граждански активни. Омразата и безразличието са отровни за нашето общество и човешки свободи.”
– Alfred Landecker Foundation

instagram: @tsarski.pishtovi

Instagram will load in the frontend.

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.