Автор:
Царски Пищови

Информираният вот е най-силното оръжие в ръцете на един гражданин. Понякога, обаче, е трудно да избереш кой кандидат да подкрепиш на национално и местно ниво. Не винаги активните политически фигури отразяват нуждите и искания на народа. Това демотивира много хора, които не намират алтернатива в кандидатите и фракциите.

С този пост искаме да ви представим няколко лесни стъпки, които да ви насочат към това, за кого да гласувате без да ставате обект на манипулация.

Запознай се с кандидатите

Запознай се с кандидатите, партиите и техните цели отблизо преди да гласуваш. Разгледай постовете и коментарите им в социалните им мрежи, прочети предизборните им програми, публикувани на уебстраниците им.

Гледай дебати между различните кандидати и обърни внимание на начина, по който общуват – враждебни ли са, предлагат ли решения. Поинтересувай се какви закони, проекти или идеи прокарват, подкрепят или отхвърлят. Запитай се с какво и как тази фракция или политическа фигура ще подобри твоето бъдеще.

За парламентарните избори през 2021 г. разработихме обобщение на предизборните програми на една част от кандидатиралите се партии и коалиции. Публикациите за предизборната кампания на фракциите, може да разгледате тук.

Обърни внимание на обещанията

Информирай се за предизборните обещания на кандидатите в миналото и колко от тях са изпълнили реално.

Неформалната организация “Студентски протест” започнаха подобна инициатива изборите през 2021 г., под наслов “Те обещаха”. Те създадоха платформа, на която българските гласоподаватели могат да събират на едно място обещанията на политиците преди парламентарните избори през 2021 г. (а и след това), както и да следят за спазването им след като партийните групи влязат в Парламента.

Друга инициатива на млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика е “Лъжеш ли?”. През 2021 г., екипът проследи участията на избрани кандидати за президент в национален ефир и провери колко често те разпространяват невярна информация.

Проверявай източниците си на информация

Винаги, винаги, винаги проверявай оригиналните източници на различни статии, публикации и твърдения в масовите медии и социалните платформи. Търси първоизточника и подхождай с доза критично мислене към всичко, което чуваш и четеш, особено по политически теми.

Медийната грамотност може да обясним с уменията, знанията и разбирането, които позволяват на потребителите да използват медиите ефективно и безопасно. Покрай изборите (за президент, Парламент и т.н.) много медии боравят с разнообразни графики и статистики, за да предадат определена информация – така наречените “полове”.

Проблемът е, че често подобни информационни табели, статистики и проценти, могат да бъдат изключително подвеждащи или да бъдат използвани с цел манипулация, особено, в случаите, в които се предоставят от непотвърдени източници.

Къде да внимаваме?

  • Винаги проверявайте източника на информация. Лесно може да сравните достоверността на фактите директно в сайта на институцията, правела проучването. Ако няма споменат източник, най-вероятно информацията е недостоверна.

  • Внимавайте с това дали е упомената големината на “извадката”, т.е. колко души са участвали в съответното проучване. Подобни статистики генерализират резултата, което е подвеждащо, защото 60% от 1000 анкетирани е много различно от 60% от 100 анкетирани.

  • Не пропускайте в какъв период или времева рамка е направено проучването и дали резултатите са актуални. Често се публикуват стари статистики, отпреди години, които не отразяват адекватно настоящата обстановка.

  • Обърнете внимание на методологията на проучването – дали е интервю по телефона, на живо, може би онлайн анкета или въпросник. Интервютата на живо по време на пандемия и локдаун? Малко съмнително, не мислите ли?

 

Повече по темата за медийната грамотност може да намерите в профила ни в Инстаграм.

 

instagram: @tsarski.pishtovi

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.