Автор:
Царски Пищови

Какво се случва в Иран?

Защо хиляди хора в Иран протестират? Защо жени демонстративно подстригват косите си и горят хиджаби/забрадки? Какво е моралната полиция и свидетели ли сме на началото на друга голяма иранска революция?

Масови протести вдигнаха Иран на крака, а властта отговори с агресия и смъртоносна сила. Поводът? Поредната жертва на иранската “морална полиция” – Махса Амини, млада иранка, която почина през септември 2022 г., докато беше задържана заради “неправилно носен хиджаб”. 

Предисторията на настоящата революция започва в края на август 2022 г., когато новоизбраният президент на Иран подписва указ за въвеждането на камери за лицево разпознаване, които да следят за задължителното носенето на хиджаб. Трагичният инцидент с Махса Амини няколко седмици по-късно и твърденето на правителството, че 22-годишното момиче е починало вследствие на “хронични заболявания”, предизвикаха още по-бурна реакция. Активните протестни движения са насочени към сваляне на ислямското правителство, което ограничава правата на жените в иранското общество.

Какво е иранската морална полиция?

Основната роля на иранската “морална полиция” е да налага религиозните закони в Иран като строги правила за облекло, поведение и общуване между мъже и жени на обществени места. 

Наказанията за нарушенията могат да бъдат различни – от обикновено предупреждение и глоба до физически побой и затвор. На моралната полиция се дава огромна власт и свобода на действие.

Жените в Иран и тяхната борба за равноправие

Законите на Ислямската Република отдавна ограничават свободата на иранските жени. По закон:

  • Момичета, навършили 7 години, са задължени да носят хиджаб.

  • Показанията на жена в съда се считат за наполовина по-малко стойностни от тези на мъжа.

  • Жените нямат почти никакво право да поискат развод, дори и при доказано домашно насилие.

Иранското правителство

Местното правителство продължава да репресира. Има масови арести, побой, спиране на интернет достъпа, нулева свобода на словото, за да не види света реалната страна на събитията. Протестиращи биват убивани всеки ден от иранските сили за сигурност. Въпреки всичко това протестите и борбата за свобода продължават.

По неофициални данни над 10 000 души са задържани и вкарани в затвора заради участието си в протестите в Иран. Загинали са над 200 цивилни. (към 18.10.2022) 

Дори ако властта успее да спре протестиращите този път, някои експерти са убедени, че поради размера и отзвука на протестното движение, рано или късно, правителството ще бъде принудено да направи някои фундаментални промени.

През последните десетилетия неведнъж ирански граждани се опитват да свалят ислямският режим, а хиляди семейства емигрират. Още през 1979 г. започват и първите демонстрации в Иран против задължителния хиджаб, водени изцяло от жени. 

С носталгия към миналото

Официално Иран е ислямска република от 1979 г. Преди това Иран е била монархия. Последният монарх на Иран, шах Мохамед Реза Пахлави, се стремял към по-западен модел на живот и бил активно подкрепян от САЩ. Жените получили правото на глас и образование, равни заплати с мъжете, публични длъжности и можели да се обличат, както пожелаят.

Краят на монархията и неговото управление идват през 1979 г. в следствие на т.н. Иранска революция, която превръща страната в теократична ислямска република. 

Причината смяната на режима е старанието на определени групи да се откъснат от западното влияние на САЩ и Западна Европа и Иран да започне да води самостоятелна политика.

Ислямската революцията е подкрепена и извършена с пряката помощ на СССР, който се превръща в основен партньор на Иран в последвалите години.

Нов термин: Теократична монархия е форма на държавно управление, при което начело на държавата стои религията. Държавният глава е и глава на религиозната институция и има неограничена власт. Научи повече в нашия речник за политически термини.

——————————————————————-

За този пост благодарим на Саман Ф. и Сара К., персиец и персийка, живеещи в Австрия, които ни помогнаха да подредим пъзела и да разкажем за събитията в Иран по възможно най-коректния начин.

 

instagram: @tsarski.pishtovi

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.