Как се пълни държавната хазна?

Плащането на данъци е един от основните “доходи” на държавата и е пряко свързано с изграждането на нейната икономика. Държавата събира средства от граждани и предприятия под формата на такси и данъци. Тези данъци формират големината на държавния бюджет и всяка година Народното събрание (НС) гласува разпределението точно на този бюджет – т.е  изгражда план как парите ще бъдат изразходвани. Когато работим, част от доходът ни се внася в осигурителни фондове – (т.нар. осигуровки). В допълнение плащаме данък върху доходите си като физически лица.

Така сумата, която ни се “взима” от заплата, се разделя на две (неравни) части: едната е заделена за конкретни цели (фонд безработица, фонд пенсия и т.н), а другата влиза в държавната хазна и се разпределя с гласувания бюджет.

Когато употребяваме услуги или си купуваме стоки, ние – крайните клиенти – плащаме всички данъци и такси, платени за производството на дадената стока. Сред тях са ДДС, акциз, мита, лицензи и други. Тези данъци, също отиват в държавата хазна или се разпределят към даден бюджет (държавен, общински и т.н).

Как функционира една държавна икономика?

Държавата печели, когато парите влизат в джоба ни (под формата на заплата), и когато употребяваме стоки и услуги. Важно е да се намери балансът между работа и свободното време, в което се харчат заработените пари.

За една държава е важно да има висока заетост и да дава възможност на гражданите й да имат достатъчно време да похарчат заработеното.

Така се създава един затворен кръг на печелене и харчене на пари, в който държавата постоянно взима даден процент и пълни хазната си. По този начин, най-просто казано, функционира държавната икономика.

примери:

Най-важното дотук е, че държавата преразпределя нашите пари.Работиш или харчиш, държавата винаги прибира процент. Балансът между заетост и време за почивка е важен както за нас, така и за икономиката.

  1. Ако притежавате недвижим имот, плащате годишен данък, който отива директно в държавната хазна.

  2. Ако пък купувате недвижим имот, трябва да платите такси и на съответната община при изповядване на сделката. В такъв случай, парите ще отидат в съответната община.

  3. При търгуване с финансови инструменти (напр. ценни книжа и акции), също се плащат различни видове такси.

  4. Когато си купим кола, ние плащаме такса за придобиването ѝ, а след това плащаме данък всяка година.

  5. Ако пътуваме по основните пътни артерии, трябва да си закупим винетка, приходите от която влизат в бюджета на т.нар. “Агенция пътна инфраструктура” (АПИ)

instagram: @tsarski.pishtovi

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.