Автор:
Мария Димова

Немного отдавна лидерите на част от парламентарно представените партии виждаха Иван Гешев като олицетворение на законността и принципността. Общото доверие към него от страна на важните политически фигури бе толкова високо, че самия той си позволи да се определи като „инструмент в ръцете на Господ“. А и защо не? Гешев беше избран в състезание срещу себе си и с явната подкрепа на 2 силни партии. Тогава как се стигна до ситуацията днес, в която той бе „публично екзекутиран“ и отстранен от поста? И най-вече защо?

Как беше назначен Гешев?

Още с назначаването му през декември 2019г., част от гражданското обществото остана с лош вкус в устата – Иван Гешев не беше прокурор, отличаващ се е нравствени качества или постижения, които да задоволят чувството за справедливост на будната част от населението. Така бързо бе нарочен за инструмент на задкулисието (термин вече изгубил стойностно значение след прекомерната му употреба от всички партии, взаимно обвиняващи се в задкулисие). Това, че ГЕРБ и ДПС не-особено-тайно настояваха за неговото назначаване, още повече привлече обществения интерес по неправилните причини.

Защо обществото не вярва на Гешев?

Няколко години той, преднамерено или не, действаше като точно като такъв: липсваше прогрес по знакови дела или изнасяне на доказателства за лица на високи позиции в държавата. Повечето проверки срещу силните на деня завършиха безшумно и безславно, без да има сериозно развитие към днешна дата – политиците, санкдионирани по закона “Магнитски”, бизнесмените Васил Божков, Атанас и Пламен Бобкови, както и бившият министър Нено Димов. Призивите за съдебна реформа си останаха нечути, с изключение на няколко ПР хода, целящи да обрисуват Гешев като професионалист, заслужаващ доверие. Но връщането след „ПР Севи Бойко“ и изслушването  в парламентарната комисия, в която той твърдеше, че практически няма никакви функции и нищо не зависи от него, бе много трудно.

Така накратко могат да се систематизират причините за високото ниво на обществено неприемане на Гешев. Всеки негов вход предизвикваше по-скоро карикатурно коментиране, отколкото сериозно приемане. А политиците, заподозрени в престъпления, продължаваха да го подкрепят, радвайки се на защитата си от прокуратурата.

Кога политиците оттеглиха одобрението си?

Нещата започнаха да се обръщат, когато Гешев, непривично за себе си, активно започна да напада Бойко Борисов. Прозвучаха дори признания за доказателства по „Барселонагейт“ и други ключови разследвания. Това създаде впечатлението, че важни разкрития до момента сякаш са стояли на трупчета в кабинета му очакване на правилния момента за удар по политически причини – само по себе си достатъчно основание за неговото отстраняване. След „атентата“ срещу главния прокурор, който предизвика още повече полемики и съмнения за инсценировка, присъдата му сякаш бе подписана. А всички имахме шанс да се радваме на заглавия-бисери като „Зам. главният прокурор дава главния на прокурор“.

Лесно ли се отстранява главен прокурор?

Чисто процедурно, както наблюдавахме, определено не беше трудно. Последните дни ситуацията се разви толкова бързо и сякаш на тъмно, че се случи невъзможното: отстраняването, което обществото виждаше като нужната глътка свеж въздух, която да проправи пътя за съдебна реформа, се усети като просто разместване на пластовете на сериозните политически играчи. И като крайно недостатъчен акт. Постът се зае от неговия заместник – Борислав Сарафов, който не се радва на широка публична подкрепа. Има съмнения и в легитимността на процедурата за избор. Обвинения, на които всички замесени дружно отговарят: „нека няма вмешателство в независимата съдебна система“.

За какво говори отстраняването?

Само по себе си отстраняването на главен прокурор предсрочно говори за сериозно компрометиране на ефективността на съдебната система. Акт, който има множество последици не само за нивото на законност, което всички усещаме или не на ежедневна база, но и за желанието за чуждестранни инвестиции, например. 

Подобна нестабилност на съдебната система носи високо ниво на политически риск за всяка компания, чуждестранна или местна, решила да оперира в България. Без да добавяме и разклатеното доверие у европейските ни партньори. Ако цялата процедура бе проведена по друг начин, с повече обществен дебат и по-голямо уважение към законността, вероятно обществеността щеше да остане с впечатлението, че най-накрая нещата се случват и съдебната реформа дава сериозни резултати. 

Ветото на президента

Следващото парче от пъзела е промяната в Закона за съдебната власт, в който НС иска да „извади следствието от прокуратурата“. Предложенията бяха толкова юридически неиздържани, че президентът Румен Радев наложи вето на законопроекта със следните основания: че се възстановява положение, което вече е съществувало в българското законодателство; че НС ревизира ангажимент, който България е поела пред ЕС и не е спазено конституционното изискване промените да се приемат с 2 гласувания.

Предложенията не бяха подкрепени от един от коалиционните партньори в кабинета Денков-Габриел – ПП-ДБ, което стана източник на нови конфликти между управляващите.

Какво предстои?

Формално трябва да се избере нов главен прокурор, както и нови членове на ВСС от квотата на НС. По поведението на Гешев сега – видео в собствен YouTube канал, намекващо за възможен политически проект, изглежда, че той е решил, че притежава достатъчно козове, за да се брани, а няма да е просто поредната изкупителна жертва на „задкулисието“ и „политическия  боклук“, както самият той определи част от народните представители. Дали и как това ще се случи без Гешев да навреди още повече на собствения си имидж и дори да се компрометира чисто юридически, предстои да видим.

Едно е сигурно: споменаването на Борисов и Пеевски – депутати от две различни партии – в едно изречение от Иван Гешев намеква, че скоро може да видим преки доказателства за престъпления на високите етажи на властта. А до какво ще доведат те зависи изцяло от независимостта на следващия главен прокурор.

 

Авторът Мария Димова е доктор по политология и част от екипа на „Царски Пищови“.


Хронология на събитията:

  1. Назначаване на Иван Гешев за главен прокурордекември 2019г. – През 2019г. номинацията на Гешев идва от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет, без Гешев да има реален конкурент, и е издигнат като единствена кандидатура за нов Главен прокурор на България. Кандидатурата, подкрепена от ГЕРБ и ДПС, предизвиква вълна от протести.
  2. Аз съм инструмент в ръцете на Господ” – април 2020г. – Изказване на самия Иван Гешев в интервю за сайта “Епицентър”. Той допълва, че е “инструмент, с който Господ прави нещата, които смята за правилни”. (Източник)
  3. Златните кюлчета и пачките в чекмеджето на Бойко Борисовюни 2020г. – Публикувани са снимки от спалнята на Борисов в резиденция “Бояна”, на които се вижда чекмедже, пълно с еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет, а до тях – спящият в стаята Бойко Борисов, който по онова време е министър-председател. Въпреки многократните експертизи не става ясно дали кадрите са манипулирани и делото бива прекратено. През май 2023г. Софийска апелативна прокуратура (САП) подновява разследването по делото. (Източник)
  4. Барселонагейт юни 2020г. – Публикация в каталунското издание „Периодико“ от февруари 2020г. свърза Борисов с разследване на схема за пране на пари в Испания. Година по-късно главният прокурор Иван Гешев информира, че по случая е образувано разследване, но няма нова информация за споделяне. Делото се проточва повече от 3 години. (Източник 1, Източник 2)
  5. ПР Севи Бойкосептември 2021г. – Така Иван Гешев е записал в телефона си ПР-ката на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова, видяно от снимки, направени на телефона му по време на заседание на правна комисия в парламента. (Източник)
  6. Механизъм за разследване на главния прокурор май 2023г. – Парламентът приема механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници при данни за извършени от тях престъпленя. Още през 2009г. Европейският съд установява, че българският главен прокурор е недосегаем и задължава България да въведе възможности за наказателно преследване и публична отчетност. (Източник)
  7. Отстраняването на Гешевюни 2023г. – Висшият съдебен съвет гласува отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор с аргумент, че той уронва престижа на съдебната власт. (Източник)
  8. Изваждане на следствието от прокуратурата” – юни 2023г. – Народното събрание отне административния контрол върху следствието от ръцете на главния прокурор Иван Гешев и върна независимостта на службата, която повече от десетилетие бива напълно подчинена на прокуратуратa. Президентът Румен Радев налага вето върху промените. (Източник)
  9. Оставката на Гешевюни 2023г. – Във видео съобщение в Ютюб Иван Гешев подава оставка като прокурор и намеква, че възнамерява да влезе в политиката със собствен политически проект. (Източник)

instagram: @tsarski.pishtovi

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.