Автор:
Царски Пищови

Димитър Димитров е писател, екскурзовод, младежки обучител и автор в най-голямата дигитална медия за позитивна и конструктивна журналистика в България – „Успелите“. В рамките на кабинета „Петков“ Димитър получава доверието на „Демократична България“ като съветник в Министерство на външните работи, а през 2020-а г. Димитър влиза в класацията „40 до 40“ на Дарик радио.

Ето какво сподели той по темата за местните избори и ролята на кмета за развитието на даден регион:

Какви уникални проблеми може да реши единствено местната власт?

Местната власт се ангажира с проблемите, които са най-близо до хората и имат най-пряко отражение върху заобикалящата ни среда. Районните и общински администрации, всъщност, се грижат за това да вървим по безопасни, обновени тротоари, да можем безпрепятствено да запишем децата си на детска градина или пък да се наслаждаваме на повече облагородени паркови пространства в града.

Абв-то на политическите науки започва с аксиомата, че политиката в най-непосредствена близост до хората се случва на локално ниво – на улицата пред блока, в кварталната градинка, на спирката на автобуса. Именно затова, бъдещата местна власт трябва да даде много ясна и конкретна заявка, че идва с решение на проблемите, на които сме се нагледали десетилетия наред.

Защо трябва да ни интересува кой е кмет на града/района, в който живеем?

Грижата за мястото, в което всички живеем, е наша обща отговорност и не можем да сме безразлични към тези, които го управляват с нашите общи ресурси. Вместо нелепи обяснения в контролирана медийна среда, кметът на града или на района трябва да е достъпен и открит към гражданите с конкретни действия, отговори, обратна връзка и отчетност по техни сигнали. „Тук не е информация”, е мантра, която трябва да остане в миналото.

Как трябва да бъде разрешен проблемът с излишната бюрокрация?

Най-краткият отговор е дигитализацията. Най-дългият – осъществяването ѝ. Нужно е да се инвестира повече в капацитета на служителите в различните нива на администрацията, а институците и процесите да се структурират съвсем ясно и отчетно, без размиване на отговорност.

Проблем ли е кохабитацията между държавната и местната власт?

(т.е. правителството и кметът на конкретния град да са от различни партии)

За съжаление има примери, в които централната власт саботира градоначалници, излъчени от опозицията. Най-често бюджетът и възможността за реализация на различни проекти биват ограничавани. Именно за това е особено важно да осъществим отдавна предлаганата децентрализация, така че общини и райони да имат повече контрол и възможности да взимат решения и да управляват ресурсите си. Разбира се, съществуват и примери, в които правителството и съответния опозиционен кмет успяват да работят добре заедно.

Как разботи разпределението на местния бюджет на конкретния район/град?

Неефективно. Да вземем за пример един софийски район, чийто жители плащат най-високи данници. Техните пари често пъти не се използват непременно за инвестиции и развитие на района, а разпределението им се решава неясно как на централно ниво.

Какви качества трябва да притежава човек, за да е най-подходящият за длъжността „кмет“?

Най-подходящият кмет трябва да обича родния си град, да бъде визионер, да може да управлява хора и процеси, да е адекватен в комуникацията си, да състави успешен екип и да изплува над политическото блато, в което неминулно ще опитат да го завлекат. Въпреки, че не е непременно в графата качество, успешният кмет се нуждае и от стабилно мнозинство в Общинския съвет.

Защо е важно гражданите да гласуват за местна власт?

Вече казахме, местната власт засяга всекидневието на гражданите най-пряко. Гласуването на местни избори е най-краткият, бърз и ефективен начин да покажем отношение към управлението на общината, на града, на района или дори на квартала, в който живеем. Не можем да накараме гражданите, а трябва да спечелим умовете, сърцата и нагласите им да упражнят своето най-демократично право и, освен за кмет, да гласуват и за Общинския съвет, който е не по-малко важен.

instagram: @tsarski.pishtovi

Ако не намираш информацията, която търсиш, пиши ни, за да ти съдействаме. Ако пък имаш идеи за развитието на нашата платформа, ще се радваме да се включиш.